Mindfulness yoga en meditatie

Mindfulness yoga is een combinatie van yoga en meditatie. Centraal in de lessen is het thema ‘aandacht’

Mindfulness Yoga

Mindfulness yoga leert je anders naar je leven kijken. Leert je om lichamelijke signalen te herkennen. Om gevoelens en gedachten die je ondermijnen los te laten. En Mindfulness yoga leert je hoe je jezelf kunt ondersteunen met humor en mildheid.

Past yoga bij jou?

Heb je het gevoel dat er meer in het leven is dan eten, drinken, werken en steeds meer van hetzelfde? Voel je je zelfs een beetje ontevreden over de bestaande situatie en uit dit ‘vage’ gevoel zich in lichamelijke klachten zoals hoofd- of rugpijn of last van de maag?
Misschien heb je eerder klachten op het geestelijke vlak zoals nervositeit, gespannenheid of depressiviteit. Of ben je zoek naar ontspanning en wil je je meer verdiepen in jezelf?
Wat de reden ook is, bij de yogalessen leer je dat hoe je je lichamelijk ook voelt dat vaak samenhangt met je gedachten en emoties hierover. En soms merk je dat en heel vaak ook niet. In de yogalessen leer je minder gevangen te zijn in pijn, gedachten en gevoelens.

Meditatie = Aandacht

Meditatie is een belangrijk onderdeel in de lessen. In de meditatie staat centraal het thema ‘aandacht’. De kracht van aandacht is dat je op een natuurlijke manier kunnen opmerken wat zich in jezelf of daarbuiten voordoet op dit moment. Vaak leven we met onze gedachten, verlangens en hoop in de toekomst of in het verleden. Hierin verliezen we onszelf, onze energie en mogelijkheden om nieuwe oplossingen te vinden. In het leren leven met aandacht in het Nu, draag je actief bij aan je gezondheid en welzijn.

Adem

De adem speelt een centrale rol bij yoga. Zowel lichamelijke als geestelijke spanningen kunnen er de oorzaak van zijn dat er storingen in het ademproces optreden, ook een verkeerde houding leidt tot ongemakkelijk ademen. Een van de grote boosdoeners is wellicht ons jachtig bestaan. Onrust leidt tot een oppervlakkige adem. Een juiste adembeweging geeft zowel rust als ontspanning. Bij nogal wat mensen is de natuurlijke adembeweging niet meer aanwezig. Daarom wordt er tijdens de les aandacht gegeven aan het ademen, het bewust maken hoe het ademproces verloopt.

Door de aandacht, de rust en de oefeningen word je steeds meer bewust van wat er in je lichaam gebeurt en leer en ervaar je hoe er altijd een verbinding is tussen je geest en je lichaam.

Yoga in dagelijkse leven

Als je met aandacht de oefeningen doet, ervaar je meteen het effect. Misschien langzaam, maar heel zeker. Op langere termijn zal het je steeds beter lukken de oefeningen in je dagelijkse leven toe te passen. Oefenen met aandacht blijkt een krachtig middel te zijn om weer zelf invloed te hebben op uw energie en levenslust. Je ontdekt dat een mens meer voor zichzelf kan doen dan je ooit vermoedde. De oefeningen worden in alle rust gedaan, je kunt zo rustig uitproberen wat je grens is en wat je mogelijkheden zijn in de beweging. In de oefeningen ben je niet alleen bezig met je lichamelijke maar ook je geestelijke gezondheid.

De yoga oefeningen

De oefeningen zijn zorgvuldig opgebouwd, waardoor je deze kunt aanpassen aan je grenzen. De oefeningen in de les bestaan uit:

• concentratie oefeningen.
• yogaoefeningen.
• oefeningen gericht op de adem.
• aandacht oefeningen.
• ontspanningsoefeningen.

Reactie cursisten

* Nu ik bij Alma Mindfulness Yoga ben gaan doen merk ik dat ik na deze les echt de spanning van alle dag kwijt ben, heerlijk ontspannen ben. Je wordt je bewust dat je ongemerkt spanningen vast houdt. Vooral wanneer je weet dat je gespannen bent is dit een ideale manier om tot rust te komen, lichamelijk maar ook geestelijk. De oefeningen kan je ook makkelijk thuis doen om de nodige rust te krijgen. Voor mij is dit een heerlijke manier om te ontspannen in een gezellige sfeer met gelijk gestemde en het belangrijkste is dat je gewoon jezelf kan blijven en dat niets gek is”
* Vanaf ongeveer mei volg ik de yogalessen. Ik ben een actief energiek mens; een grote valkuil voor mij is dat ik regelmatig over mijn grens ga Sinds de start van de yogalessen doe ik een aantal oefeningen ook wel thuis en ik merk dat een aantal klachten waar ik regelmatig last van had minder of steeds vaker tot het verleden horen. Dat alles heeft natuurlijk te maken met het feit dat ik regelmatiger aandacht voor mezelf heb. Dat is voor mij tot nu toe de grootste winst. Herma
* Al heel wat jaartjes ga ik wekelijks naar de Mindfulness yogales van Alma. Ik kijk er ’s middags al naar uit want dan weet ik dat ik mij heerlijk ga ontspannen. De oefeningen die ik van Alma heb geleerd, pas ik vaak toe in het dagelijkse leven. Omdat ik veel last heb van spanningshoofdpijn, helpt het als ik de spanning kan “loslaten”. Alma heeft mij dat geleerd en kan er nu beter mee omgaan. De sfeer is echt heel fijn; er wordt namelijk ook veel gelachen. En een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Ik gun iedereen een “Alma”. Barbara
* Toen ik met Mindfulness yoga begon was er erg veel zorg en stress in mijn leven. In het begin snap je nog niet zo goed wat het allemaal betekend, die aandacht voor je eigen lichaam. Voelen was ook moeilijk in het begin. Maar na een tijdje begon er af en toe, in het ‘dagelijkse’ leven, enig besef door te dringen waar je spanning in je lijf zet, en als je dat merkt, er bewust van wordt, dan kun je steeds meer proberen om die spanning los te laten. Dat lukt niet binnen 2 weken, maar is een proces. Als het eenmaal op gang komt krijgt het vaart.

Hoe langer ik hiermee bezig was, hoe meer ik me bewust werd van alle spanningsplekjes. Steeds beter werd het ‘gevoel’. Ik kwam meer in mijn lijf en minder in mijn hoofd. Dat gaf rust, innerlijke rust. Het geen in die periode erg nodig was om door te kunnen gaan. Na een tijdje kreeg ik ook behoefte om dagelijks een kwartiertje te mediteren, waardoor er steeds meer inzicht in mijn situatie kwam.

Al met al kan ik zeggen dat Mindfulness mijn leven heeft veranderd. Het zou fijn zijn als steeds meer mensen ontdekken hoe ze in deze jachtige wereld tóch de rust kunnen blijven vinden.

Naast groepslessen (Locatie groepslessen: ”De Witte Steen”) is er de mogelijkheid om individuele lessen te volgen. afspraak makenvia contactpagina.

Mindfulness yoga

Share