Nieuwsbrief 3e kwartaal 2017

Nieuwsbrief 3e kwartaal 2017 header

“HOOFDOORZAAK VAN ONGELUKKIG ZIJN IS NOOIT DE SITUATIE, MAAR JE GEDACHTEN EROVER – Eckhard Tolle”         


Oefening Nieuwsbief 3e kwartaal 2017 : Het Luisterende Oor.

De oefening van dit kwartaal kan online beluisterd worden via deze link: Het Luisterende Oor play512


Waarom kijken naar water gezond is

Het effect van water op onze gezondheid wordt dan ook steeds vaker onderzocht door neurowetenschappers, mariene biologen en psychologen. Deze onderzoeken wijzen uit dat de nabijheid van een natuurlijke waterbron onze mentale en lichamelijke gezondheid enorm opkrikt. Interessant! Wij zetten daarom 6 positieve effecten van water op je gezondheid op een rij.

water - golven

1. Meditatie

Het geluid van de brekende golven kan ervoor zorgen dat we in een verhoogde staat van bewustzijn terecht komen. Volgens onderzoek verandert dit geluid namelijk onze hersengolven, waardoor we in een ontspannen, meditatieve staat raken. Ook kijken naar de stroming van het water kan onze hersenen al tot rust brengen. Dit heeft vele positieve effecten voor de gezondheid, zoals het verminderen van stress en angst en het bevorderen van mentale helderheid en het slaappatroon.

2. Inspiratie en creativiteit

Wanneer we nabij water zijn, schakelt ons brein al snel over van een drukke naar een ontspannen modus. Door een sterke afname van de miljoenen gedachten die vaak stressgevoelens veroorzaken, komt er ruimte voor meer ontspannen gedachten die creatiever en geïnspireerder van aard zijn. We geven in feite ons brein even rust van de dagelijkse heisa en creëren daarmee een betere mentale gesteldheid met meer ruimte voor inzicht en zelfbeschouwing.

3. Een gevoel van ontzag

Het gevoel van bewondering en waardering zorgt er niet alleen voor dat we bewust aanwezig zijn in het nu, maar zet ons ook aan tot nadenken over onze plek in de wereld. Dit leidt tot een gevoel van nederigheid en het idee deel te zijn van iets veel groters dan slechts onszelf en de natuurlijke wereld om ons heen.

4. Positievere sportresultaten

Sporten is ontzettend goed voor onze mentale gesteldheid, maar wandelen of hardlopen aan zee zorgt ervoor dat dit effect vertienvoudigd word. Zwemmen in een meer of fietsen langs een rivier zorgt voor een veel grotere mentale boost dan bijvoorbeeld trainen in een overvolle sportzaal. De veronderstelling is dat de aanwezigheid van water de voordelen van beweging vergroot doordat de opname van negatieve ionen in ons lichaam hierdoor hoger is.

5. Rijke bron van negatieve Ionen

De effecten van positieve en negatieve ionen op ons welzijn zijn belangrijk voor hoe we ons voelen. Positieve ionen worden uitgestoten door elektrische apparaten zoals computers, magnetrons en haardrogers en ontnemen ons energie. Negatieve ionen komen echter voort uit bijvoorbeeld watervallen, oceaangolven en onweersbuien, en zorgen ervoor dat ons lichaam meer zuurstof en serotonine (een neurotransmitter die effect heeft op stemming en stressniveau) op kan nemen en dragen bij aan het verkwikken van de geest en het bevorderen van alertheid en concentratie.

6. Een frisse duik in het water

Niet alleen de nabijheid van water is goed voor ons welzijn, maar ook ondergedompeld zijn in het water van een natuurlijke waterbron, zoals de zee of een meer, is enorm stimulerend voor ons lichaam. Zowel koude als warme wateren leveren positieve effecten op. Koud water zorgt ervoor dat je zowel geestelijk als lichamelijk opfrist en heeft een kalmerend effect op de zenuwen, terwijl het warmere water gedurende de zomer ervoor zorgt dat de spieren loskomen en lichamelijke spanningen verdwijnen.


Boeken Tip: Vrede kun je leren – David van Reybrouck

Vrede kun je leren – David van ReybrouckWanneer wij vrede willen moeten we bij onszelf en onze kinderen beginnen. Op scholen in Amerika en Australië wordt er geld vrij gemaakt om op scholen met mindfulness de dag te beginnen.

Naast het uiterlijk moeten we ook het innerlijk goed verzorgen. – De mentale hygiëne. Bekijk het interview bij De wereld draait door met David Van Reybrouck.


Aroma Verstuivers – diffusers

Aroma verstuivers – diffusers zijn ongelooflijke apparaten voor het verspreiden van de prachtige geuren en gezondheidsvoordelen van essentiële oliën in je huis.

Een heerlijk mix voor in de diffuser

 • 2 druppels peppermint
 • 2 drops lime
 • 2 drops  wilde orange

Aroma diffuser helpt omgevingslucht te zuiveren


Recepten Fruitwater maken.

Komkommer citroen muntwater

komkommer citroen water recept

Ingrediënten:

 • 1/3 komkommer
 • 1/2 citroen
 • 1 takje verse munt
 • ijsblokjes
 • water

Aardbei citroen basilicum water

Aardbeien citroen water receptIngrediënten:

 • 6 aardbeien
 • 1/2 citroen
 • 2 takjes basilicum
 • ijsblokjes
 • water

Bosbes sinaasappel water

bosbessenIngrediënten:

 • 2 sinaasappels
 • een handvol bosbessen
 • ijsblokjes
 • water
 • kruidnagel

Yoga massageweekend Orvelterhof 2017

Buitengewoon genieten van een all-inclusive ontspanningsweekend met meditatie, yoga en massage? Het Yoga massageweekend Orvelterhof 2017 is in de prachtige Drentse omgeving Orvelte van 20 t/m 22 oktober 2017. Wil jij je opgeven voor dit geweldige ontspanningsweekend of meer informatie, neem dan contact op via ons contactformulier of via de vermelde telefoonnummers.

pdfontspanningsweekend meditatie yoga massageweekend orvelterhof-2017

Yoga massageweekend Orvelterhof 2017facebookLike en volg de facebookpagina van Samsarayoga via: https://www.facebook.com/samsaramindfulness/

volg samsarayoga.nl op facebook!

Share